Specia e rrallë fotografohet për herë të parë pas 100 vitesh

Specia e rrallë fotografohet për herë të parë pas 100 vitesh

Specia e rrallë fotografohet për herë të parë pas 100 vitesh

Biologët fotografuan pamjet e rralla të një leopardi të zi  në Kenia - hera e parë që kjo kafshë është fotografuar në Afrikë që nga viti 1909.
Nick Pilfold, një shkencëtar botëror i Zoologjisë nga San Diego, tha se kapën pamjet pas disa muajsh të observimit dhe pritjes. Ekipi i tij i biologëve kishte vendosur kamerat speciale të kafshëve të egra për të gjurmuar popullatën e leopardit në afërsi të Conservancy Loisaba në Laikipia County vitin e kaluar, kur dëgjuan raporte të pakonfirmuara për një zbulim të mundshëm të leopardit të zi.

"Ne intensifikuam vendosjen e kamerave në zonën nga kush kishim raporte," tha ai të martën mbrëma. "Brenda pak muajsh, u shpërblyem me vëzhgime të shumta në kamerat tona", shkruan CNN, njofton MeteoBallkan.

Ngjyra e leopardit femër është e zezë si rezultat i melanizmit, një mutacion gjenetik që rezulton në një mbi-prodhim të pigmentit, tha Pilfold.

"Melanizmi ndodh në rreth 11% të leopardëve globalisht, por shumica e këtyre leopardëve jetojnë në Azinë Juglindore", tha Pilfold. "Leopardët e zinj në Afrikë janë jashtëzakonisht të rrallë, dhe para vëzhgimeve në dokumentin tonë të botuar, vrojtimi i fundit i konfirmuar ishte  në vitin1909 në Etiopi".
Leopardët e zinj mund të kenë jetuar në Kenia gjatë gjithë kohës, por nuk ka pasur asnjë filmim për të konfirmuar këto pohime deri më tani, tha Pilfold.

Pamjet e leopardit të zi u botuan në Revistën Afrikane të Ekologjisë. Leopardët përshkruhen si kafshë të rrezikuara në mënyrë kritike në Listën e Kuqe të Specieve të Kërcënuara të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës.

 

Close