Ngrohja e stratosferës!

Ngrohja e stratosferës!

Ngrohja e stratosferës!

Ju mund të keni dëgjuar shumë kohëve të fundit për një fenomen moti që quhet 'ngrohja e papritur stratosferike'. Duke iu referuar një kërcimi të papritur në temperatura të larta lart në stratosferë,  ky fenomen ndonjëherë mund të nxisë mot shumë të ftohtë.

SSW është një nga ndryshimet radikale të motit që vërehet në planetin tonë. Është një ngrohje e shpejtë (deri në rreth 50 ° C brenda një jave) në stratosferë, midis 10 km dhe 50 km lart. Ky fenomen shkaktohet nga valët atmosferike që vijnë nga troposfera.

Ngjarjet e SSW mund të ndodhin në çdo kohë nga fundi i nëntorit deri në mars. Ato mund të zhvendosin ose të ndajnë vorbullën polare; ato fillojnë dobësimin e vorbullës polare dhe nëse zhvendoset ose ndahet në dy rryma të ndara polare, te cilat lëvizin njera mbi Amerikën e Veriut dhe tjetra ngrihet mbi kontinentin Euroaziatik dhe mund të dërgojë ajrin më të ftohtë në hemisferën veriore në jug.

Aktualisht ne mund të parashikojmë me siguri SSW-te individuale rreth një jave përpara, dhe ne mund t’i zbulojmë ato në fillim me satelit dhe me vëzhgime të tjera.

Close